O2 chybně naúčtoval hovor proběhnutý v Polsku jako z Israele a reklamaci zamítl (O2, proces)

Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší (N)etiketu, na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Provozovatelem projektu je OVPS.CZ, z.s.
Odpovědět
Kulio1
Nový diskutér

O2 chybně naúčtoval hovor proběhnutý v Polsku jako z Israele a reklamaci zamítl (O2, proces)

Příspěvek od Kulio1 »

Operátor O2 mi naúčtoval 871,20 Kč za 16 min. příchozího hovoru v izraelské síti, přestože byl v té době telefon prokazatelně v Polsku.

Fakta:

1) Telefon byl v Izraeli dne 3.8. v čase cca od 2:30 do 4:50 ráno, krom připojení k síti neproběhla žádná aktivita (hovor, SMS nebo data).

2) Od 8:30 se telefon již nacházel v Polsku.

3) Podle výpisu hovorů O2 jsou 3 hovory před tím inkriminovaným naúčtovány správně (za 0 Kč v rámci EU) v časech 8:38, 13:43 a 14:01. Je tedy nezpochybnitelné, že telefon byl bezpečně přihlášen k polské síti. Navíc ten třetí korektně zaúčtovaný hovor je v čase 14:03:05 a ten zpoplatněný (“izraelský”) je v čase 14:03:06, tedy pouhou sekundu po něm.

Realita byla taková, že jsem jel po polské dálnici A1 mezi Katowicemi a Ostravou, pravděpodobně v tom čase telefon během hovoru přepnul z polské sítě na českou… ale zcela jistě se nemohl připojit 3000 km daleko.

Reklamoval jsem, nechal prošetřit a O2 skálopevně tvrdí, že problém je na mé straně a mohlo to být i “chybným nastavením telefonu”. Dokonce jako argument uvádí, že izraelský operátor potvrdil, že můj telefon BYL připojen k izraelské síti, takže účtování proběhlo správně. Ale už neuvádí, v jakém čase byl telefon k této síti připojen a zda izraelský operátor potvrdil nějaký hovor (žádný neproběhl).

Jedná se tedy ze strany O2 o manipulaci s fakty. Na můj dotaz, jak je možné, že se telefon v jedné sekundě přeladil z polské sítě na izraelskou, paní z reklamačního oddělení poměrně arogantně odpověděla, že jejich data nelžou a že to se mnou řešit nebude. Reklamace byla uzavřena jako NEOPRÁVNĚNÁ.

S největší pravděpodobností se jednalo o technické selhání aktualizace polohy v mezinárodní signalizační síti (selhání protokolu SS7/MAP, resp. nepředání/nezpracování instruktáže Location Update a Cancel Location na ústředně HLR O2).

Mojí motivací, proč věc řeším tady, je ta, že se to může kdykoliv stát znovu a budu nucen platit neoprávněně naúčtované vysoké částky. Operátor O2 mě zklamal - z technického šetření musí velmi dobře vědět, co se doopravdy stalo. Namísto normální lidské omluvy a třeba kupónu na ochranné sklo zdarma operátor raději manipuluje, trvá na svém, přestože je věc zcela jasná a podložená jejich vlastním výpisem hovorů. Je to smutné…
Naposledy upravil(a) Martin Mojmír Böhm dne 04.09.2026 11:05, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava názvu tématu, převzetí případu
Jiří B.
Nový diskutér

Re: O2 chybně naúčtoval hovor proběhnutý v Polsku jako z Israele a reklamaci zamítl (O2, proces)

Příspěvek od Jiří B. »

Z vlastní zkušenosti doporučím podat na ČTÚ.
Odpovědět

Vrátit se na „Otevřené zákaznické stížnosti“