Stravování v současné a Zdrojové ekonomice
- Martin Mojmír
- ETIQ.CZ, z.s.
Věřím, že stojí za zmínku nůžky, které rozevírají propast mezi bohatými a chudými stále více. V Hospodářských Novinách vyšel článek srovnávající podobné výrobky stejných obchodů jen v sousedních zemích. V Česku a Německu.
Myslím, že je čas začít hovořit o tom, jak funguje potravinářství v této a jak bude fungovat v Ekonomice založené na přírodních zákonech a zdrojích. Co si o tématu myslíte? Proč jsme odpadkovým košem Evropy a jak se domníváte, že by se dala situace vy/řešit? Budem rádi za Vaše podněty.
Myslím, že je čas začít hovořit o tom, jak funguje potravinářství v této a jak bude fungovat v Ekonomice založené na přírodních zákonech a zdrojích. Co si o tématu myslíte? Proč jsme odpadkovým košem Evropy a jak se domníváte, že by se dala situace vy/řešit? Budem rádi za Vaše podněty.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
- Radek
-
Řešení na osobní úrovni v rámci současného systému by mohlo být asi takové:
1. Potřebujeme se detailně "podívat" na naše skutečné potřeby, co se týká jídla. Mnohdy jíme to, co vůbec nepotřebujeme, jen proto, že to "dobře" vypadá, je to levné, někdo nám to doporučí apod. Tak můžeme zjistit, co nám stačí a v jakém množství, či kvalitě.
2. Pak je potřeba udělat si "inventuru" ve svém jídelníčku a přizpůsobit jej skutečným potřebám. Jednoduše přestat nakupovat a konzumovat to, co nepotřebujeme. Je to velmi osobní záležitost, ale velice důležitá. Může být začátkem dalších kroků v uspokojování dalších potřeb..
3. Dále je dobré vytipovat si pár druhů potravin, které jsou relativně kvalitní svým složením, dostupné cenou a víme, že nám "svědčí". Může se stát, že budou dostupné v různých prodejnách. Pokud je to pro nás efektivní (doprava), můžeme nakupovat vždy jedno a totéž pouze v určitém obchodě. Například mléčné výrobky z nedaleké farmy a kváskový chleba nabízí místní Jednota. Uzeninu s obsahem masa, sýr bez barviv a ochucovadel, olivový olej nabízí Lidl. Takže upřednostníme vždy pouze tyto výrobky. Těch variant je spousta, každý sám si to může ve svém okolí vyhledat a zjistit.
4. Taky je dobré vždy sledovat pokud možno původ, složení a třeba důvod slevy (akce) určitých druhů potravin. Zjistíme, že například palmový olej se nachází ve většině cukrovinek a sušenek. Takže můžeme "blokovat" jejich nákup a spotřebu. Současně hledáme náhradní řešení. Například můžeme koupit suché oplatky a doma si je proložit kysanou smetanou, tmavou čokoládou (pokud tam nebude palmový olej , a vyrobíme si tak zdravý a čistý dezert...
5. Je dobré tento náhled citlivě sdělovat ostatním a být příkladem. To je nejúčinnější forma předávání informací s okamžitým použitím v praxi.
První dva kroky jsou univerzální, lze je použít na veškerou spotřebu. Velmi tak můžeme snížit naše náklady na existenci v tomto systému. Tím si "uvolníme ruce" pro další aktivity, které nejsou spojeny s prací za peníze, ale s prací pro užitek náš i ostatních. Což může být praktickým příkladem přechodu na NL/RBE už v rámci tohoto systému...
Současně tyto dva kroky jsou nutné pro existenci v režimu NL/RBE. Toto je potřebné pochopit a praktikovat. Vždy "šetrný přístup" a optimalizovaná spotřeba. Je to přirozené a pro trvalou udržitelnost zásadní.
Někdo může namítnout,..proč bych to všechno dělal ?
Odpovědí může být:
1. Pro vlastní zdraví. Nižší kvantita, vyšší kvalita... to se týká i využití výživných látek organismem. Prevence obezity, nemocí, ..lepší pocit... Takže hodně lidí uslyší na argument "zdraví".
2. Úspora financí. Méně nakupuješ, méně vydáš. Je dobré nepodléhat reklamě, akcím a slevám. Na tom vždy "vydělá" především systém.
3. Životní prostředí a regionální rozvoj. Tohle už mnoho lidí také chápe. Jen je potřeba to ještě připomenout...
4. Pro ty, co chtějí něco se systémem skutečně dělat, tak motivací bude minimální finanční peněžní tok, tedy minimální podpora spotřeby, výroby, mrhání energií a jídlem a postupná osobní "adaptace" na podmínky blízké fungování NL/RBE.
1. Potřebujeme se detailně "podívat" na naše skutečné potřeby, co se týká jídla. Mnohdy jíme to, co vůbec nepotřebujeme, jen proto, že to "dobře" vypadá, je to levné, někdo nám to doporučí apod. Tak můžeme zjistit, co nám stačí a v jakém množství, či kvalitě.
2. Pak je potřeba udělat si "inventuru" ve svém jídelníčku a přizpůsobit jej skutečným potřebám. Jednoduše přestat nakupovat a konzumovat to, co nepotřebujeme. Je to velmi osobní záležitost, ale velice důležitá. Může být začátkem dalších kroků v uspokojování dalších potřeb..
3. Dále je dobré vytipovat si pár druhů potravin, které jsou relativně kvalitní svým složením, dostupné cenou a víme, že nám "svědčí". Může se stát, že budou dostupné v různých prodejnách. Pokud je to pro nás efektivní (doprava), můžeme nakupovat vždy jedno a totéž pouze v určitém obchodě. Například mléčné výrobky z nedaleké farmy a kváskový chleba nabízí místní Jednota. Uzeninu s obsahem masa, sýr bez barviv a ochucovadel, olivový olej nabízí Lidl. Takže upřednostníme vždy pouze tyto výrobky. Těch variant je spousta, každý sám si to může ve svém okolí vyhledat a zjistit.
4. Taky je dobré vždy sledovat pokud možno původ, složení a třeba důvod slevy (akce) určitých druhů potravin. Zjistíme, že například palmový olej se nachází ve většině cukrovinek a sušenek. Takže můžeme "blokovat" jejich nákup a spotřebu. Současně hledáme náhradní řešení. Například můžeme koupit suché oplatky a doma si je proložit kysanou smetanou, tmavou čokoládou (pokud tam nebude palmový olej , a vyrobíme si tak zdravý a čistý dezert...
5. Je dobré tento náhled citlivě sdělovat ostatním a být příkladem. To je nejúčinnější forma předávání informací s okamžitým použitím v praxi.
První dva kroky jsou univerzální, lze je použít na veškerou spotřebu. Velmi tak můžeme snížit naše náklady na existenci v tomto systému. Tím si "uvolníme ruce" pro další aktivity, které nejsou spojeny s prací za peníze, ale s prací pro užitek náš i ostatních. Což může být praktickým příkladem přechodu na NL/RBE už v rámci tohoto systému...
Současně tyto dva kroky jsou nutné pro existenci v režimu NL/RBE. Toto je potřebné pochopit a praktikovat. Vždy "šetrný přístup" a optimalizovaná spotřeba. Je to přirozené a pro trvalou udržitelnost zásadní.
Někdo může namítnout,..proč bych to všechno dělal ?
Odpovědí může být:
1. Pro vlastní zdraví. Nižší kvantita, vyšší kvalita... to se týká i využití výživných látek organismem. Prevence obezity, nemocí, ..lepší pocit... Takže hodně lidí uslyší na argument "zdraví".
2. Úspora financí. Méně nakupuješ, méně vydáš. Je dobré nepodléhat reklamě, akcím a slevám. Na tom vždy "vydělá" především systém.
3. Životní prostředí a regionální rozvoj. Tohle už mnoho lidí také chápe. Jen je potřeba to ještě připomenout...
4. Pro ty, co chtějí něco se systémem skutečně dělat, tak motivací bude minimální finanční peněžní tok, tedy minimální podpora spotřeby, výroby, mrhání energií a jídlem a postupná osobní "adaptace" na podmínky blízké fungování NL/RBE.
- proud
- Řadový diskutér
-
To jde Radku ruku v ruce s takzvanym,jak rikam ,"uvedomovanim si" mezi lidma.Tady je dulezita cast jidlo-zdravi!!! Vezmeme priklad: kolik lidi vi ze jakejkoliv koupenej rostlinnej olej je toxickej?Je to vlastne fermez! Rostlinnej olej vubec nepotrebujeme,k nicemu,vyjma toho kterej si sami doma cerstvej za studena vylisujeme a jako lek ihned,zacerstva zkonzumujeme,to znamena napriklad lzicku rano,lzicku vecer,jediny dalsi jeho pouziti je do studeny kuchyne,salatu.A podivej se co se vsude vali oleju ruznejch znacek a druhu!!! Jediny co cloveku prospiva je zivocisnej tuk,jakejkoliv,sadlo,maslo!!!! Ale kdo to vi?!!!
proud, Teprve az pokacite posledni strom , az otravite posledni reku,
az ulovite posledni rybu , teprve tehdy prijdete na to,
ze penize se nedaji jist...poselstvi
az ulovite posledni rybu , teprve tehdy prijdete na to,
ze penize se nedaji jist...poselstvi
- Martin Mojmír
- ETIQ.CZ, z.s.
Aby zde nemusely vznikat zbytečné názory, doporučuji přečíst si naší orientační příručku, ze které zjistíš, jak správně přistupovat k informacím.proud píše:kolik lidi vi ze jakejkoliv koupenej rostlinnej olej je toxickej? Rostlinnej olej vubec nepotrebujeme,k nicemu,vyjma toho kterej si sami doma cerstvej za studena vylisujeme a jako lek ihned,zacerstva zkonzumujeme,to znamena napriklad lzicku rano,lzicku vecer,jediny dalsi jeho pouziti je do studeny kuchyne,salatu. Jediny co cloveku prospiva je zivocisnej tuk,jakejkoliv,sadlo,maslo!!!! Ale kdo to vi?!!!
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
- Radek
-
Děkuji, vždy je lepší ty věci dělat, než o nich psát. Ale zjišťuji, že někteří lidé přesto, že velmi cítí bio-sociální tlaky, tak nenacházejí pro sebe řešení. A přitom je velmi jednoduché, lze začít hned a velmi blízko, totiž u sebe. Proto je nezbytné o tom s lidmi mluvit, ukazovat, že to možné je a dokonce velmi osvobozující.
Napadla mě poznámka: Mám rád sladké a občas si kupuji nějaké oplatky, nebo sušenky. Teď mám po "radosti". Podle dosavadního průzkumu v regálech obchodu jak v České republice, tak v Chorvatsku nelze nalézt plněné oplatky, nebo suché sušenky bez toho, aby tam byl palmový olej. Odhadl bych to na 95 % těchto výrobků, kde je tento olej zastoupen.
Takže pro sebe už to nekupuji, vyjimečně pro někoho jiného třeba ke kávě,.. ale i to se dá omezit. Jako alternativu mám dětské piškoty, nebo suché oplatkové plátky (wafle), které si můžu namazat domácí marmeládou, případně smíchat s máslem a nechat v lednici, aby to ztuhlo... je to vynikající, bez palmového oleje (zatím) a relativně zdravé...
Tím chci jen říct, že možnosti jsou. Jen si to správně "nastavit" v hlavě a rozhodnout se to začít dělat. Ta planeta za to jednoduše stojí...
Napadla mě poznámka: Mám rád sladké a občas si kupuji nějaké oplatky, nebo sušenky. Teď mám po "radosti". Podle dosavadního průzkumu v regálech obchodu jak v České republice, tak v Chorvatsku nelze nalézt plněné oplatky, nebo suché sušenky bez toho, aby tam byl palmový olej. Odhadl bych to na 95 % těchto výrobků, kde je tento olej zastoupen.
Takže pro sebe už to nekupuji, vyjimečně pro někoho jiného třeba ke kávě,.. ale i to se dá omezit. Jako alternativu mám dětské piškoty, nebo suché oplatkové plátky (wafle), které si můžu namazat domácí marmeládou, případně smíchat s máslem a nechat v lednici, aby to ztuhlo... je to vynikající, bez palmového oleje (zatím) a relativně zdravé...
Tím chci jen říct, že možnosti jsou. Jen si to správně "nastavit" v hlavě a rozhodnout se to začít dělat. Ta planeta za to jednoduše stojí...
- Martin Mojmír
- ETIQ.CZ, z.s.
Ano, Radku, souhlasím. Také mám rád sladké a mám s tím konvenčním útrum. Nejen kvůli palmovému oleji, díky kterému devastujeme životní prostředí, ale rovněž je pro člověka škodlivý, který i u mě patří k hlavním důvodům, ale třeba také kvůli emulgátoru polyglycerolpolyricinoleát - E476 (další zdroj třeba ZDE), což je teprve pořádné svinstvo. A to nemluvím o rafinovaném cukru. Proto když mám chuť na sladké, řeším to buď ovocem a smoothies z něj, anebo různými vegan či RAW pochutinami, které už z principu věci podobné záležitosti povětšinou neobsahují. A když se člověk na toto zaměří, zjistí, že toho je a začíná být na trhu spousta. Ze sladidel např. agávový sirup, stévie, sušené ovoce. Vše je o nás, spotřebitelích. Doporučuji.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
- Michal Mauser
- Vykázaný uživatel
-
U sušeného ovoce pozor na oxid siřičitý (E220), který je téměř všude. Podle wikipedie se jedná o toxickou látku, která dráždí horní cesty dýchací, což jsem sám pocítil.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_si%C ... oben.C3.AD
"V USA není jeho použití povoleno."
https://www.dtest.cz/ecka/82/oxid-siricity
https://cs.wikipedia.org/wiki/Oxid_si%C ... oben.C3.AD
"V USA není jeho použití povoleno."
https://www.dtest.cz/ecka/82/oxid-siricity
- Martin Mojmír
- ETIQ.CZ, z.s.
@Michal Mauser: Jo, omlouvám se, zapomněl jsem napsat vlastní sušené ovoce - z vlastní sušičky.
Jsem odpovědný za to, co řeknu a učiním; nemohu být ale už odpovědný za to, jak to kdo pochopí. Chceš-li mít názor, předpokládej; chceš-li vědět, zeptej se.
- Radek
-
Pro ty, co nesledují moc podrobně různé látky obsažené v potravinách bych doporučil jednoduchou zásadu. Používat pouze suroviny a z nich si připravovat jídlo. Pokud jsou dostupné z domácích zdrojů, tak je to úplně nejlepší. Vyhnout se všem průmyslově zpracovávaným potravinám a polotovarům. Vyhýbat se i jídlu v restauracích až výjimky, kdy víme, z čeho a kdo jídlo připravuje.
V podstatě potřebujeme jen několik surovin, ze kterých si jídlo můžeme docela snadno nakombinovat a ještě se u toho odreagujeme, protože vytváříme sami něco nového a může nás to začít i bavit...
V podstatě potřebujeme jen několik surovin, ze kterých si jídlo můžeme docela snadno nakombinovat a ještě se u toho odreagujeme, protože vytváříme sami něco nového a může nás to začít i bavit...