Doplním k Michalovým zkušenostem i svou z praxe.
Já otestoval i čistou na jemno rozšrotovanou senáž , bez další organiky jako první vrstvu. Taky proleželou aspoň 1 zimu. Brambory jen položené na půdu a přikryté cca 30 cm vrstvou a v počátku řádně slité vodou. Dávat jen fakt bacha na další přihazování vrstvy klidně i čerstvě seknuté trávy (stačí nechat proschnout do 2druhého dne) kolem již vzešlé natě. Když nenecháte nať trčet alespoň 15 cm ven, tak si brambory zlikvidujete, nať odejde a sní i hlízy. Jinak u jednoho vzorku jsem ponechal nať růst bez dalšího přisypávání a zalévání (prostě nedostatek času) a dorostla mi do cca 1m výše, a hlíz i tak celkem dost na jedné rostlině.
Jinak jsem testnul i ponechání malého vzorku brambor v této vrstvě do jara a naprosto v pohodě. Nepohnité, neožrané od myší a brambory naprosto čistá krásně žlutá slupka. No byl jsem překvapen jak se to povedlo.
No ale upřímně, na kolik obědů takové pěstování je ? Kdyby nás tyto postupy měly uživit společně s dalšími plodinami, asi bychom tu těžko dnes mohli psát své zkušenosti. Nicméně, pokud chce někdo o maximální soběstačnosti trochu více info, hledejte na webu termín preppeři např. -
http://www.preppers.cz/forum/. U této komunity člověk najde zatím asi nejvíce skutečně praktických info o tom jak se připravovat a pak vystačit s málem pro svou obživu a samozřejmě plno jiných použitelných informací.