Výzva Výboru SVJ k řešení bezpečnostního rizika v domě - Svobodová Jarmila

Tento prostor slouží k tématickým názorovým diskuzím, nemusí být námi sledován a striktně moderován.

Moderátor: Martin Mojmír Böhm

Pravidla fóra
Než cokoli napíšete, prosíme, prostudujte si zdejší stručnou (N)etiketu (přímý odkaz ZDE), na jejíž neznalost nebude brán při případném řešení problému zřetel. Děkujeme. Tým interForum.cz
Zamčeno
Martin Mojmír Böhm
Administrátor

Výzva Výboru SVJ k řešení bezpečnostního rizika v domě - Svobodová Jarmila

Příspěvek od Martin Mojmír Böhm »

Je mi líto, že musím takové věci publikovat veřejně, ovšem je to nutné pro braní věci zejména právě Výborem SVJ více vážně. Začnu dopisem a postupně v rámci tohoto tématu uvedu věci do kontextu. Dopis odeslán dnes na Výbor SVJ domu Přecechtělova 2238/1, Praha 13 - Stodůlky.
Martin Mojmír Böhm 11.10.2026 23:21 e-mailem napsal:
Drahý výbore,

v pondělí 5.10.2026 jak mě, tak souseda nade mnou vytopila paní Jarmila Svobodová doslova sračkama. Mně konkrétně znečistila koupelnu zprvu stýkajícími výkaly, následně vodou. Mám zničený podhled, žárovky, narušená další elektrická zařízení, která bude nutné vyměnit, podhled odstranit, prostor nad ním vydezinfikovat a vše uvést do původního stavu. Toto bude v tomto týdnu nahlášeno pojišťovně.

Z pátku na sobotu v noci paní Svobodová znovu ječela voláním o pomoc, na což jsem okamžitě reagoval zavoláním RZS, kteří si s sebou vzali i PČR a hasiče - kabaret na hodinu a půl o asi 14 lidech, jehož výsledkem bylo přiznání paní Svobodové s konstatováním zdravotníkem její nepříčetnosti s následným jejím odvozem do Bohnic na vyšetření a případnou hospitalizaci. Při této akci bylo hasičem mimo jiné zjištěno, že paní Svobodová má v bytě v tekutině položené elektrické prodlužovací kabely, přičemž tento konstatoval, že je to velmi nebezpečné a že paní Svobodová takto dříve nebo později založí požár.

Jelikož na tuto situaci nemíním čekat, dovoluji si Vás tímto vyzvat, poněvadž sousedka dlouhodobě ohrožuje dům, k neprodlenému zahájení činnosti vedoucí k vyřešení problému, za který nesete jako Výbor SVJ odpovědnost. Jako Výbor společenství vlastníků jednotek máte povinnost dbát na mimo jiné bezpečnost domu a dodržování požárních předpisů. Konkrétně je potřeba učinit:
# Sousedku bez odkladu ihned oficiálně (písemně) vyzvat k odstranění nebezpečenství a zpřístupnění bytu pro případnou revizi/opravu společných částí instalací a/nebo z důvodu ohrožení ostatních.
# Pokud jste tak již učinili a sousedka nereaguje, pak podat písemný podnět k provedení státního požárního dozoru na místně příslušný hasičský záchranný sbor.
# Oznámit situaci na stavební úřad, jenž může nařídit vlastníku bytu neodkladné zabezpečovací práce, pokud stav elektroinstalace nebo zanedbání údržby ohrožuje stabilitu budovy nebo bezpečnost osob.
# Oznámit situaci na odbor životního prostředí pro hromadění odpadu, což v bytě zakládá podezření na porušení zákona o odpadech a vytváření nelegální skládky.
# Oznámit situaci na hygienickou stanici, jelikož se z bytu šíří zápach a hmyz, aby tato vytvořila posudek o šíření zápachu či případné nákazy (prosakování do dalších bytů a společných prostor).
# Oznámit situaci na sociální odbor městské části pro hromadění odpadků a odmítání oprav z důvodu vážné duševní poruchy paní Svobodové a její neschopnosti situaci zvládat.

Toto proveďte bezodkladně.

Pokud paní Jarmila Svobodová neprovede v nejbližší době nápravu, podejte podle § 1184 občanského zákoníku žalobu na nucený prodej bytu.

Drahý výbore, paní Jarmila Svobodová dlouhodobě a nyní již kriticky prokazatelně neohrožuje pouze mne, ale minimálně celý náš vchod a vchody okolní. Dojde-li k požáru, kdy toto riziko je nyní velmi vysoké, mohou vyhořet kromě bytu Jarmily Svobodové, kde je skladováno značné množství vysoce hořlavého materiálu, i byty sousedů nad ní, v jejím okolí a minimálně být vlivem hašení zaplaveny byty pod ní včetně mého. Vyzývám Vás k bezodkladnému řešení situace, neboť za ni nesete odpovědnost a teď, když to přímo víte a snad zvládnete i chápat, nebudete-li řešit a stane-li se problém, pojišťovna to sice uhradí, ale platit mnohamilionové škody dost pravděpodobně budete následně Vy co by jednotliví členové. Takto to v praxi funguje. Víte o problému, zlehčujete, bagatelizujete a/nebo jej neřešíte, vymlouváte se, že a jak to nejde řešit a dopadá to pak tragicky. Já nemíním čekat, až se něco stane. Podotýkám, že ke kritickým věcem držím přímé důkazy.

Jsem v očekávání relevantní Vaší reakce, kterou bude zprvu doložení dané výzvy paní Svobodové, následně doložení podání všech hlášení na příslušná místa. Vše bezodkladně, max. do 14 dnů.

--

S úctou a přáním zdraví Martin Böhm

Pro 🔒 diskrétní kontakt Zangi: 10-9259-1559, WhatsApp: mmartinb84 & 774888774 | 📱: 725689689 🏠: ovps.cz, mojeretence.cz. Na textové zprávy nemám kapacitu reagovat, použijte oficiální e-mail nebo zavolejte. Obtěžující (opakované a jinak vynucované) zprávy, resp. flooding bez reakce blokuji.
Zamčeno

Vrátit se na „Volné diskuze nad články, tématy a/nebo celými kauzami“